söndag 7 december 2008

På vilken mat orkar jag springa längst

Frågan vilken mat som en löpare står sig längst på går egentligen inte att besvara rättvist. Varje löpare, skidåkare, cyklist etc är människor med individuella behov. Därför löser jag problemet som Karl den Store när han klöv den gordiska knuten. med svärdet.
För att orka springa mer än 2 timmar utan rast krävs att magen, innan start, fylls med "tungsmält" föda. Födan som vandrar från magsäck via tunntarm och slutligen ner i colon ska ske vandra långsamt och kontrollerat.
Jag rekomenderar en blandad föda typ: 1/3 medellångsam upptagning av tarm, 2/3 långsam upptagning av tarm. Två till fyra timmar innan ett långlopp på minst fyra timma laddar jag upp med pasta och köttbullar. Vid andra tillfällen rekomenderar jag blodpudding, lingon och bacon. Bröd till var rätt.
Orsaken till att äta denna mat beror på att kroppen under mera än två timmar kan erhålla näring från maten som intagits.
Du som springer en marathon under två och en halv timme behöver inte tänka på annat än kolhydrater. Jag, och många andra som springer marathon på cirka fyra timmar och eller längre, ska fundera riktingt noga på födointaget.
Detta råd - min tes - kommer ingen näringsfysiolog att rekomendera därför att de är utbildade i att rekomendera nästa uteslutande kolhydratrik kost inför större fysiska påfrestningar.
Ställ frågan vad som sker med er efter två timmars löpning, skidåkning etc, när glykogenlagren är uttömda. Ni får svaret att kroppen börjar förbränna fett till energi.
Lycka till med detta besked. Det kommer att upplevas smärtfullt.

Inga kommentarer: