onsdag 4 februari 2009

Mat till rätt pris

Veckovis innan de stora kraftmätningarna - exempelvis Vasaloppet och Stockholm Marathon - informerar kostexperter via tidningar och TV hur viktig det är att äta rätt.
Med äta rätt och få pris för sin insats på Stockholm Marathon innebär enligt mig detta. Du har veckan innan tävlingen genomfört en kolhydratladdning för att pressa in så mycket energi som möjligt i kroppens organ och muskler.
Helt rätt för dig som springer distansen (ca 42 km) på en tid under 2 timmar och 45 minuter. Du som springer distansen på 4 timmar eller längre ska inte bry dig om kostråden. Ät gärna pastabaserade maträtter. Inte bara det utan mat som är rik på fett och proteiner.
Varför? Därför att kolhydraterna (glykogenet) lagrat i bland annat lever och muskelvävnad är tömda efter cirka 2 timmar 0ch 45 minuter. Du känner dig "utskiten" och orkar knappt ta dig gående i mål.
Vad är fördelen med mat som är proteinrik och fet? Svaret är enkelt. Den maten tar längre tid för tarmsystemet att spjälka (bryta ner). Konsekvensen jämfört med den kolhydratrika maten är att den feta födan spjälkas långsammare med ett ständigt flöde av energi från tunntarmen.
Testa min hypotes på det här sättet. Ät ingenting efter klockan 20.00 kvällen innan morgonlöpningen. Stig upp klockan 05.00, drick två glas vatten och fyll tre flaskor (1.5 dl i mängd) som du för med i vätskebältet. Spring i ett tempo av 6 minuter per km i 2 timmar utan att stanna.
Jag lovar. Du kommer att uppleva att du har krafter kvar. Dessa krafter kommer - enligt min mening - inte från kolhydrater. Energin som "bär" dig fram är ett resultat av den totala mängden mat dagen innan samt din glädje i att klara av att springa långt utan att bli trött.
Spring gärna längre, men gör det på förmidagen. Trots allt går det lättare att springa om du äter före.
Lycka till!

Inga kommentarer: