lördag 21 februari 2009

En manisk övertro på kolhydrater

Vad är kolhydrater? Naturligtvis energi. Mera noggrant är kolhydrater i form av stärkelse och sockerarter den dominerande energikällan i de flesta koster. Inte alls konstigt att kolhydraten utvecklat sig till ett mantra inom idrotten; så väl inom elit- om motionskretsar. I dag har ordet kolhydrat huggits in i sten som den enda vägen att bygga upp idrottsutövarens energidepåer för lyckade resultat.
I senaste numret av Runner's World ger Jonas Colting - det han kallar - kolhydratmaffian en ordentlig tackling. Bland annat menar han att kolhydrater gjort oss sjuka. Vi äter ensidigt. "Vad spelar det för roll om man har väl så energifyllda muskler om man inte har en tillfredsställande hälsa"?
En annan person har tidigare angripit denna kolhydratmaffia. Föreläsaren och ultralöparen Rune Larsson. Hans koncept är att absolut inte stoppa i sig mängder av pasta innan ett långlopp. Den energin är förbrukad efter två timmar. Larsson menar att mat måste väljas som det tar längre tid för kroppen att smälta.
Själv delar jag Larssons åsikt. Genom att inleda morgonen med ett två timmar långt löparpass på fastande mage och inte känna sig anmärkningsvärt trött efter är bevis nog att överdriven dyrkan av kolhydrat som energimonopol inte är rätt vald väg. Om det ligger någonting i att idrottsutövare kan avstå pasta och ris till förmån för dillkött, kokta eller råa grönsaker och kokt potatis har vi ett stort problem framför oss.
Hur ska vi förmå dagens dietister och hälsorådgivare att sluta sjunga kolhydratens lov? Vem ska skriva de nya läroböckerna som tonar ner kolhydrater som vägen till den maximala energimaten?
Varifrån fick vi idén till pastaparty inför marathon? Sanningen är den att arrangörerna av New York Marathon någon gång på 1950-talet sökte en maträtt som var enkel att laga till och servera. De sökte en sponsor till denna maträtt. Nu i skrivande stund kommer jag inte ihåg fabrikatet. Men jag minns mycket väl maträtten.
Italiensk pasta.
Det var med stor säkerhet så pastan introducerades i idrottsliga sammanhang.
Det berodde inte på att pastan var mera "nyttig" än potatisen som den slog igenom. Rätten slog igenom för att den var enkel att laga och äta.
Ännu intar pastan tätpositionen. En kör av hälsovägledare utbrister ständigt: "En rejäl portion pasta två timmar innan maran behöver du".
För att få svar på denna fråga testar du dig själv. Byt ut pastan mot något annat för att själv övertyga dig om svaret.

1 kommentar:

Jürgen sa...

Jag tror chefsideolog Carlos fått vatten på sin kvarn när han läste Runner´s World. Nu får herr Carlos draghjälp i sin kamp mot kolhydraterna som livräddare.
Det kan visserligen funka för herr´n att på tom mage kuta sin lilla morgonrunda, men före ett riktigt långlopp är det givetvis bäst om kroppen är laddade med långsamma kolhydrater som kommer väl till pass efter två timmars löpning.